FURTUNĂ POLITICĂ după AVIZUL Comisiei de la Veneția. Iohannis cere DEMISIA lui Toader. Ministrul Justiției: modificările au survenit în Parlament

FURTUNĂ POLITICĂ după AVIZUL Comisiei de la Veneția. Iohannis cere DEMISIA lui Toader. Ministrul Justiției: modificările au survenit în Parlament
Publicat: 19/10/2018, 20:37
Actualizat: 26/03/2019, 06:28

Comisia de la Veneția a exprimat, în avizul adoptat vineri, îngrijorarea privind proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficiența sistemului judiciar penal și acțiunile anticorupție. Avizul exprimă o poziție extrem de dură, care a alimentat ulterior declarații prin care liderii politici pasează răspunderea de la Cotroceni la Victoria și de la Ministerul Justiției la Parlament.

Iată ce a transmis Comisia către autoritățile din România:

„Comisia Veneția recomandă autorităților române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet și eficient în scopul obținerii unor propuneri legislative solide și coerente care să beneficieze de o largă susținere în cadrul societății din România, ținându-se cont în totalitate de standardele aplicabile și de îndrumările Curții Constituționale”, transmite Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

În același timp, Comisia a adoptat, cu unele amendamente, avizul preliminar emis în iulie în cazul celor trei proiecte de lege prin care se modifică legislația actuală privind statutul judecătorilor și procurorilor, privind organizarea judiciară și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii. Acest aviz critică faptul că aceste legi ar afecta eficiența, calitatea și independența justiției, cu efecte negative asupra combaterii corupției. Cele trei legi au fost deja promulgate și au intrat în vigoare.

Punctual, în cazul Codului de procedură Penală, Comisia recomandă României schimbări substanțiale în ce privește procedurile de comunicare asupra investigațiilor penale în curs, a inițierii anchetelor penale, a limitelor și imposibilității folosirii anumitor tipuri de dovezi, a dreptului de a fi informat și de a participa la toate etapele de investigare. În privința Codului Penal, schimbările ar trebui să vizeze prevederile referitor la delictele asociate corupției, în special pe cele referitor la mită, care ar descuraja celor care oferă mită să coopereze cu autoritățile.

Iohannis către Toader: „un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat vineri, după avizul Comisiei de la Veneția, spunând că prevederile din Ordonanță sunt „un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate” ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să își prezinte demisia.

„Președintele României consideră că, din dorința de-a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliția PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept și încrederea cetățeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcția sau poziția pe care o are în societate, ci și toate eforturile unei întregi națiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Sursa citată precizează că șeful statului condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției și îi cere demisia.

„Sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”, se arată în comunicatul de presă.

Klaus Iohannis consideră că aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare trebuie să țină cont „pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene”.

Președintele cere reevaluarea urgentă a amendamentelor

„Punerea în pericol a independenței procurorilor și judecătorilor, afectarea încrederii în justiție, impactul negativ asupra eficienței actului de justiție în materie penală în combaterea diferitelor infracțiuni, inclusiv a infracțiunilor de corupție, a celor săvârșite prin violență sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esențiale asupra cărora Comisia de la Veneția atrage atenția în analiza sa”, se mai arată în comunoicatul Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneția constată că modificările aduse legilor justiției și legislației penale bulversează întregul sistem judiciar și generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecințe directe asupra unor proceduri și dosare penale în care sunt implicați oameni politici.

Președintele consideră că este inacceptabil ca întreaga legislație din acest domeniu esențial pentru orice democrație autentică să fie alterată.

„Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să țină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneția și să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiției, dar și Codurilor Penale și de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiției și a statului de drept să înceteze.

Toader: modificarea codurilor a survenit în Parlament

Tudorel Toader a declarat pentru Mediafax, după ce Iohannis i-a cerut demisia, că modificările codurilor au survenit în Parlament, pentru că la Ministerul Justiției au fost elaborate doar proiectele de lege pentru aceste modificări. Toader a mai spus că Președintele ar trebui să știe aceste aspecte.

„Președintele Comisiei speciale a exprimat poziția legiuitorului. Reamintesc faptul că la MJ au fost elaborate proiecte de lege pentru modificarea Codului penal și de procedura penală pentru punerea de acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea a două directive! Restul modificărilor celor două Coduri au survenit în Parlament! Președintele știe, sau ar trebui să știe, aceste aspecte!”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru Mediafax.

Tudorel Toader, a anunțat anterior acestui episod pe Facebook că avizul Comisiei de la Veneția reține soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului, și recomandă abrogarea acestei soluții legislative.

Iordache: nu renunțăm la Secția specială de anchetă

Iordache a declarat, vineri pentru Mediafax, că a transmis Comisiei de la Veneția că este posibil să modifice sau să elimine, în Parlament, prevederea legată de pensionarea anticipată din OUG pe Legile Justiției, însă la Secția de anchetă a magistraților va rămâne.

„Vizavi de secția specială am spus că sunt argumente, chiar dacă este criticată în acest moment, datorită eliminării factorului politic secția aceasta este necesar să rămână, pentru că ea asigură garanția reală a independenței justiției. A mai fost o chestiune pe acele protocoale și pe justiția paralelă pe care le-au adăugat la lege. S-ar putea să eliminăm, s-ar putea să modificăm, dar singurul lucru la care nu renunțăm este chestiunea cu secția specială”, a afirmat Florin Iordache, vineri, pentru Mediafax.

Iordache a adăugat că membrii Comisiei de la Veneția au primit foarte târziu textul ordonanței de urgență 92/2018 care modifică Legile justiției și de aceea au reținut în raportul preliminar doar prevederea legată de pensionarea anticipată a magistraților. În ce privește raportul preliminar referitor la Codurile Penale, Iordache spune că le-a transmis experților Comisiei că acestea vor fi modificate.

Orban: România riscă să spună adio Spațiului Schengen

La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, crede că România riscă să spună adio Spațiului Schengen și fondurilor europene.

„În cazul în care majoritatea guvernamentală nu se va angaja să respecte punctele de vedere ale comisiei, raportul pe MCV va fi devastator pentru România… În cazul în care majoritatea guvernamentală nu va relua procesul de legiferare și nu va ține cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția, le spun românilor încă de pe acum, că riscăm să punem adio Schengen, putem să spunem adio fondurilor europene”, a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă susținută, vineri, la sediul din Modogran.

PNL o convoacă pe Viorica Dăncilă în Parlament

PNL o va convoca pe prim-ministrul Viorica Dăncilă în Parlament pentru a se angaja că respectă recomandările Comisiei de la Veneția. Acesta precizează că este insuficientă demisia lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiție.

„PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în fața Parlamentului să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneția , în procesul de refacere a legilor justiției și în procesul de redezbatere a modificărilor la Codul penal și a Codului de procedură penală sau dacă nu intenționează acest lucru.”, a mai spus Orban.

Liberalii vor adopta și o declarație de angajament pentru ca în dezbaterile parlamentare să fie susținute toate modificările necesare legilor justiției.

Întrebat dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar trebui să își dea demisia în urma avizului trimis de Comisia de la Veneția, Ludovic Orban a precizat că „o demisie ar fi prea puțin”.

Recomandări punctuale ale Comisiei de la Veneția

În cazul Codului de procedură Penală, Comisia recomandă României „să revizuiască în totalitate amendamentele pentru a se asigura că reformele nu au impact negativ asupra funcționării sistemului judiciar penal”.

„În revizuirea în totalitate a amendamentelor, sunt necesare schimbări substanțiale în cazul procedurilor de comunicare asupra investigațiilor penale aflate în curs (Articolul 4), în privința inițierii anchetelor penale (Articolul 305), în privința limitelor și imposibilității folosirii anumitor tipuri de dovezi (articolele 139, 143, 153, 168) și în privința dreptului de a fi informat și de a participa la toate etapele de investigare (articolele 83 și 92)”. În plus, România trebuie „să reanalizeze prevederile finale și tranzitorii”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

În cazul Codului Penal, Comisia de la Veneția îndeamnă Bucureștiul „să reanalizeze și să modifice prevederile privind delictele asociate corupției, în special mita (Articolul 290)”. „Avizul evidențiază că proiectele de amendamente ar descuraja persoanele care oferă mită să coopereze cu autoritățile, ar influența relațiile comerciale și tranzacțiile de cumpărare (articolele 291 și 292), delapidarea (Articolul 295) și abuzul în serviciu (Articolul 297)”. Bucureștiul trebuie „să reanalizeze și să modifice unele prevederi care au impact mai general, precum cele privind statutul limitărilor (articolele 154-155)”, precizează Comisia Veneția.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...